Μια πρωτόγνωρη τελετή ορκωμοσίας εν μέσω πανδημίας και κοινωνικού αναβρασμού

Μια πρωτόγνωρη τελετή ορκωμοσίας εν μέσω πανδημίας και κοινωνικού αναβρασμού

Ουάσιγκτον-Η ημέρα της ορκωμοσίας του νεοεκλεγέντος προέδρου Joe Biden δεν θα μοιάζει με καμία από αυτές που έχει δει το έθνος πρότινος καθώς οι πληγές που έχουν αφήσει πίσω τους ο COVID19 και η εξέγερση της 6 Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο μετέτρεψαν την Δυτική Πλευρά σε μια εικονική πόλη φάντασμα, συγκριτικά με τις προηγούμενες χρονιές.

Αντί για την καθιερωμένη παρέλαση που γίνεται κατά μήκος της Pennsylvania Avenue,θα γίνει μια τελετή μνήμης στο Εθνικό Νεκροταφείο του Άρλινγκτον.Αντί για χοροεσπερίδες, θα πραγματοποιηθούν πάρτι στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Zoom.Αντί για εκατοντάδες χιλιάδες συγκεντρωμένους στο χώρο του Καπιτωλίου και στο Εθνικό Εμπορικό Κέντρο, θα υπάρχουν χιλιάδες μέλη της Εθνοφρουράς.

Την ορκωμοσία

Η oρκοληψία του Biden είναι το μόνο ουσιώδες.Το Σύνταγμα προβλέπει για το νέο Πρόεδρο έναν όρκο αποτελούμενο από 35 λέξεις.Κάποιοι Πρόεδροι χρησιμοποιούν 39 λέξεις,προσθέτοντας τη φράση <<με τη βοήθεια του Θεού>>.Υπάρχουν αντικρουόμενες ιστορίες για το πότε ξεκίνησε να χρησιμοποιείται ο αυτοσχεδιασμός.Κάποιοι λένε ότι ο George Washington πρόσθεσε τις λέξεις αυτές όταν έδωσε τον όρκο το 1789 στην εναρκτήρια ομιλία του.Άλλοι υποστηρίζουν ότι η πρώτη μαρτυρία για Πρόεδρο που χρησιμοποίησε αυτές τις λέξεις εμφανίζεται κατά την τελετή ορκωμοσίας του Chester Arthur το 1881.Ανεξαρτήτως από το ποιος το άρχισε, από το 1993 και μετά κάθε Πρόεδρος το έχει επαναλάβει.

Ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου John Roberts θα ορκίσει τον Biden-η δικαστής Sonya Sotomayor θα ορκίσει την Kamala Harris ως Αντιπρόεδρο.

Μεταξύ των διασήμων που θα παρευρεθούν στην ορκωμοσία του Biden είναι η Lady Gaga, η οποία θα τραγουδήσει το ‘The Star-Spangled Banner’ και η Jennifer Lopez, η οποία θα πραγματοποιήσει μια μουσική παράσταση.

Η εθνική Ποιήτρια των Νέων Amanda Gorman θα απαγγείλει ένα πρωτότυπο ποίημα με τίτλο ‘Ο λόφος που σκαρφαλώνουμε’ (The Hill We Climb).

Το Λόγο

Ο λόγος ορκωμοσίας ενός Προέδρου σχεδιάζεται έτσι ώστε να ταιριάζει τον τόνο και τις πολιτικές που η νέα διοίκηση θα επιδιώξει.Ο λόγος του Biden θα επικεντρωθεί στους τρόπους με τους οποίους θα προσπαθήσει να επιτύχει όσον αφορά το κεντρικό ζήτημα που έχει επιλέξει για την ορκωμοσία, ‘Μια Αμερική ενωμένη’.

Όπως αποκάλυψε η εξέγερση της 6 Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο,η δοκιμασία που έχει να αντιμετωπίσει αποτελεί ιδιαίτερη πρόκληση.

Ποιος δεν θα παρευρεθεί

Ο Πρόεδρος Donald Trump επέλεξε να μην παρευρεθεί στην ορκωμοσία, κάτι που τον καθιστά τον πρώτο Πρόεδρο μετά τον Andrew Johnson το 1869.Η παράδοση να παρίσταται ο Πρόεδρος στην ορκωμοσία του διαδόχου του ξεκίνησε με τον George Washington και αναπαριστά στη χώρα και στον κόσμο ότι η Αμερική μεταβαίνει σε καθεστώς νέας διοίκησης ελεύθερα και ειρηνικά.

Οι Biden και Harris προτρέπουν τους υποστηρικτές τους να μείνουν σπίτι εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.Το Εθνικό Εμπορικό Κέντρο είναι κλειστό και μόνο ένα μικρό μέρος των εισιτηρίων που συνήθως μοιράζονται για την ορκωμοσία θα διανεμηθούν φέτος.

Σχεδόν 200.000 μικρές αμερικανικές σημαίες έχουν εγκατασταθεί στο Εμπορικό Κέντρο,αντιπροσωπεύοντας τους ανθρώπους που δεν μπορούν να παρευρεθούν.

Μερικοί από τους νομοθέτες έχουν αναφέρει πως δεν θα παρευρεθούν στην τελετή για λόγους ασφαλείας ύστερα από την επίθεση στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου.

Ποιοι θα παρευρεθούν

Ο πρώην Αντιπρόεδρος Mike Pence και τα περισσότερα μέλη του Κογκρέσου αναμένεται να παραστούν στην ορκωμοσία.Σε προηγούμενες τελετές,οι νομοθέτες φρόντιζαν να εξασφαλίζουν εκατοντάδες εισιτήρια για να διανείμουν σε φίλους,χορηγούς και ψηφοφόρους.

Οι πρώην Πρόεδροι Barack Obama, George W. Bush και Bill Clinton καθώς και οι Πρώην Πρώτες Κυρίες Michelle Obama, Laura Bush και Hillary Clinton αναμένεται να παρευρεθούν.Ο 96χρονος πρώην Πρόεδρος Jimmy Carter και η 93χρονη Πρώην Πρώτη Κυρία Rosalynn Carter, δεν θα παρευρεθούν, αν και έστειλαν τις ευχές τους στο νέο Πρόεδρο.

Οι δυνάμεις ασφαλείας μέσα και γύρω από το Καπιτώλιο και τον Λευκό Οίκο προβλέπεται να ξεπερνούν σε αριθμούς τους προσκεκλημένους της ορκωμοσίας.Μετά την εξέγερση των οπαδών του Trump στο Καπιτώλιο καθώς οι νομοθέτες επικύρωναν τη νίκη του Biden, σχεδόν 25,000 μέλη της Εθνοφρουράς μεταφέρθηκαν στην πρωτεύουσα του κράτους.

Μετά τον όρκο

Ο νέος Πρόεδρος θα μετακινηθεί προς την άλλη πλευρά του Καπιτωλίου για να πραγματοποιήσει την παράδοση πολλών χρόνων όπου ο νέος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου επιθεωρεί τα στρατεύματα.Αυτή η τελετή της Μετάθεσης μέσω Επιθεώρησης (Pass in Review) έχει σχεδιαστεί ώστε να αντανακλά την ειρηνική μεταβίβαση εξουσίας.Κάθε κλάδος του στρατού θα παρουσιαστεί, αν και οι συμμετέχοντες αυτή τη χρονιά θα πρέπει να τηρούν τα μέτρα κοινωνικής απόστασης ώστε να αποτραπεί η διάδοση του ιού.

Το παραδοσιακό συνεδριακό γεύμα δεν θα πραγματοποιηθεί λόγω του COVID-19, αλλά ο Biden αναμένεται να διευθετήσει κάποια ζητήματα προτού αποχωρήσει από το Καπιτώλιο.

Μια νέα παράδοση;

Προτού την τελετή Μετάθεσης μέσω Επιθεώρησης, οι οικογένειες Biden και Harris θα συμμετάσχουν σε μια τελετή κατάθεσης στεφάνων στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη του Εθνικού Νεκροταφείου Άρλινγκτον.Οι πρώην Πρόεδροι και οι πρώην Πρώτες Κυρίες θα τους συνοδεύσουν.

Σχετικά με την παρέλαση;

Η παραδοσιακή παρέλαση της ορκωμοσίας κατά μήκος της Pennsylvania Avenue έχει περιοριστεί σημαντικά.Αντ’αυτής μετά την επίσκεψη στο νεκροταφείο Άρλινγκτον, ο Biden θα πραγματοποιήσει μια προεδρική συνοδεία – η οποία μάλιστα θα είναι ιδιαίτερα σύντομη.Η διαδρομή θα εκτείνεται μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα από τον Λευκό Οίκο αντί της διαδρομής των 1,6 χιλιομέτρων των προηγούμενων ορκωμοσιών.Με τον τρόπο αυτό θα έχουμε τις πρώτες εικόνες του Biden να πηγαίνει στο νέο του σπίτι χωρίς να προσελκύει μεγάλα πλήθη.Πάλι, όλοι οι κλάδοι του στρατού θα συμμετάσχουν στη συνοδεία, και οι συμμετέχοντες θα διατηρούν τα μέτρα κοινωνικής απόστασης.

Εικονικές παρελάσεις θα μεταδοθούν καθώς και συνοδευτικές παραστάσεις από διάφορα μέρη της χώρας.Η επιτροπή οργάνωσης της ορκωμοσίας αναφέρει πως το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει μουσικές πράξεις, τοπικές μπάντες, ποιητές και ομάδες χορού.Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην αποτίμηση φόρου τομείς σε όσους βρίσκονται στις πρώτες γραμμές αντιμετώπισης της πανδημίας.

Τα νυχτερινά παρτυ της ορκωμοσίας

Σε προηγούμενες τελετές ορκωμοσίας, οι συμμετέχοντες θα φορούσαν τα κουστούμια και τις βραδινές τουαλέτες τους και θα πήγαιναν σε κάποια από τις πολλές χοροεσπερίδες και γκαλά που οργανώνονται σε διάφορα σημεία της πόλης.Αυτή τη χρονιά, το Δημοκρατικό Κόμμα και διάφορες ομάδες υποστηρικτών θα οργανώσουν εικονικές χοροεσπερίδες.

Ο ηθοποιός Tom Hanks θα διοργανώσει ένα 90 λεπτό τηλεοπτικό πρόγραμμα με εμφανίσεις από Justin Timberlake, Jon Bon Jovi, Demi Lovato και Αnt Clemons.

Σύμφωνα με τους παραγωγούς, το πρόγραμμα <<θα αναδείξει την δύναμη ψυχής και τον ηρωισμό των ανθρώπων της Αμερικής καθώς και την ομόφωνη δέσμευση τους για να έρθουν όλοι μαζί ως έθνος να επουλώσουν και να χτίσουν ξανά.>>