Ο υπουργός Εξωτερικών της Ζιμπάμπουε πεθαίνει από κορωνοϊό

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ζιμπάμπουε πεθαίνει από κορωνοϊό

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ζιμπάμπουε Sibusiso Moyo πέθανε αφού υπέκυψε στο Covid-19, σύμφωνα με τα λεγόμενα της κυβέρνησης.

Γεννημένος το 1960, ο πρώην στρατηγός του στρατού κέρδισε διεθνή διάκριση το 2017, όταν ανακοίνωσε τη στρατιωτική νίκη που απέσπασε την εξουσία από τον πρόεδρο Ρόμπερτ Μουγκάμπε.

Η Ζιμπάμπουε σημείωσε αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 από την εορταστική περίοδο κι έπειτα.

Υπήρξαν 28.675 κρούσματα και 825 θάνατοι από τον ιό που εντοπίστηκαν στη χώρα από τον περασμένο Μάρτιο.

Περισσότερες από τις μισές μολύνσεις σημειώθηκαν  από την Πρωτοχρονιά κι ύστερα, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η αύξηση των λοιμώξεων οφείλεται πιθανώς στα άτομα που ταξίδεψαν από τη Νότια Αφρική κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.

Η Νότια Αφρική σημείωσε αύξηση των κρουσμάτων μετά την ανίχνευση μιας νέας ταχείας εξάπλωσης μετάλλαξη του ιού στη χώρα τον Νοέμβριο.

Μάλιστα, η Νότια Αφρική κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων στην Αφρική – πάνω από 1,3 εκατομμύρια – και τους περισσότερους θανάτους – πάνω από 38.000.

Ο Moyo είναι ο δεύτερος ανώτερος κυβερνητικός εκπρόσωπος που πέθανε από την Covid-19 στη Ζιμπάμπουε. Ο συνταξιούχος στρατηγός και υπουργός Γεωργίας Perrance Shiri υπέκυψε στην ασθένεια τον περασμένο Ιούλιο.

Στο γειτονικό Μαλάουι, ο Πρόεδρος Lazarus Chakwera έχει αναλάβει προσωπικά την ευθύνη για την πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 στη χώρα.

Υπήρξε μια «συλλογική αίσθηση χαλάρωσης στην τήρηση των μέτρων πρόληψης της πανδημίας μεταξύ πολλών Μαλαουάμων, συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μου», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα.

Ο υπουργός Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Μαλάουι Lingson Belekenyama και ο υπουργός Μεταφορών Muhammad Sidik Mia πέθαναν από την ασθένεια την περασμένη εβδομάδα.

Ο Moyo πέθανε σε τοπικό νοσοκομείο την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου του 2021, σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου George Charamba του Προέδρου Emerson Mnangagwa.

Ο  Mnangagwa τον περιέγραψε ως φίλο και «αληθινό ήρωα».

«Πολέμησε όλη του τη ζωή, ώστε η Ζιμπάμπουε να είναι ελεύθερη», δήλωσε ο πρόεδρος.

Πηγή: BBC