1 νεκρός και 27 πρόσφυγες βρέθηκαν στην Λέσβο

1 νεκρός και 27 πρόσφυγες βρέθηκαν στην Λέσβο

Σύμφωνα με την ελληνική ακτοφυλακή, τρείς άνδρες αγνοούνταν από το γκρουπ προσφύγων που διασώθηκαν από ένα απομακρυσμένο σημείο της Λέσβου.

Μία επιχείρηση αναζήτησης και διάσωσης ξεκίνησε την Τρίτη το πρωί, αφότου 24 άνθρωποι βρέθηκαν στο νοτιότερο τρήμα του νησιού, ενώ συλλέχθηκε και το σώμα ενός ανθρώπου. Οι τρεις αγνοούμενοι βρέθηκαν στην παραλιακή περιοχή αργότερα και ήταν όλοι υγιείς.

Το γκρουπ πιστεύεται να έφτασε από σκάφος από την κοντινή Τουρκική ακτή.

Το σύντομο αλλά συχνά επικίνδυνο ταξίδι από την Τουρκική ακτή στα κοντινά Ελληνικά νησιά, έχει γίνει μία από τις πιο δημοφιλείς διαδρομές για την είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση από ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τις συγκρούσεις και την φτώχεια στην Μέση Ανατολή, Αφρική και Ασία. Πολλοί επιχειρούν το ταξίδι μέσα σε ακατάλληλες και υπερβολικά φορτωμένες φουσκωτές λέμβους ή άλλα σκάφη.

Μία συμφωνία του 2016 μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας ορίζει ότι οι νέες αφίξεις θα κρατούνται στα νησιά εν αναμονή της απέλασης τους πίσω στην Τουρκία, εκτός μόνο εάν εγκριθεί η αίτηση τους για Άσυλο στην Ελλάδα. Η συμφωνία αυτή έχει οδηγήσει σε μαζικά υπερπλήρεις καταυλισμούς προσφύγων στα Ελληνικά νησιά.

Πηγή: Associated Press