Στη Θεσσαλονίκη, οι διαχωρισμένοι τάφοι παρατείνουν την απομόνωση που έχει προκαλέσει ο COVID-19

Στη Θεσσαλονίκη, οι διαχωρισμένοι τάφοι παρατείνουν την απομόνωση που έχει προκαλέσει ο COVID-19

Ακόμα και μετά το θάνατο,τα θύματα του ιού Covid-19 αντιμετωπίζουν μια οδυνηρή απομόνωση στη Θεσσαλονίκη,την πόλη της Ελλάδας που έχει επηρεαστεί πιο έντονα από την πανδημία του κορονοϊού.

Η 84χρονή Εύχαρις Γκάνσερ δεν μπορούσε να δει την κόρη της κατά την διάρκεια της (δυστυχώς χαμένης) μάχης που έδωσε με τον ιό, ούτε στον οίκο ευγηρίας όπου και αρχικά αρρώστησε ούτε στο νοσοκομείο όπου και πέρασε αρκετές εβδομάδες.Το προσωπικό της πλέον επιβαρυμένης μονάδας εντατικής θεραπείας ήταν επίσης πολύ απασχολημένο για να κανονίσει τηλεφωνική επικοινωνία, όπως αναφέρει η κόρη…

Όταν η Γκάνσερ απεβίωσε στο τέλος του Αυγούστου,το σώμα της τυλίχτηκε με δύο πλαστικές σακούλες και τοποθετήθηκε σε ένα φέρετρο, σφιχτά τυλιγμένο με μεμβράνη.Σύμφωνα με τους κανονισμούς που καθιερώθηκαν από τις τοπικές αρχές,δεν θάφτηκε δίπλα στον αποθανόντα σύζυγό της αλλά σε ένα τμήμα του νεκροταφείου το οποίο προοριζόταν για τους ανθρώπους που είχαν μολυνθεί από τον ιό.Ο τάφος της παραμένει εκτός ορίων για τους επισκέπτες του νεκροταφείου.

<<Νομίζω το να πεθάνεις μόνος με αυτόν τον τρόπο είναι το χειρότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί>>,η 45χρονη κόρη της, Μιχαέλα Τριανταφυλλίδου, ανέφερε.<<Είδα τη μητέρα μου μόνο για ένα λεπτό,από απόσταση στο νεκροτομείο για ταυτοποίηση….Οι άνθρωποι πεθαίνουν χωρίς να έχουν κάποιον εκεί για αυτούς,σαν τα σκυλιά.>>

Περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχουν ταφεί μέχρι στιγμής σε αυτά τα διαχωρισμένα κομμάτια γής σύμφωνα με τις υπεύθυνες αρχές της Θεσσαλονίκης.

Η Ελλάδα αντιμετώπισε ένα ανησυχητικό πισωγύρισμα στα τέλη του Οκτώβρη, όταν το 8μηνο σερί της χώρας σε χαμηλά επίπεδα μόλυνσης τελείωσε απότομα και οι νοσοκομειακές κλίνες ωθήθηκαν στα όρια των δυνατοτήτων τους.Η Θεσσαλονίκη,δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, και οι γειτονικές περιοχές της νότιας Ελλάδας έφεραν το βάρος αυτής της απότομης αύξησης.Για εβδομάδες,η πόλη κατέγραφε μεγαλύτερο αριθμό καθημερινών κρουσμάτων από την Αθήνα, παρόλο που ο πληθυσμός της είναι περίπου το  ¼ του μεγέθους της Αθήνας.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης των νοσοκομείων της πόλης έμοιαζε με την κατάσταση των δύο νεκροταφείων της Θεσσαλονίκης, όπου τα θύματα της πανδημίας θάβονται και σειρές από τάφους ξεπροβάλλουν πρόσφατα σκαμμένοι, ώστε οι κηδείες να τηρούνται εν συντομία.Λεπτοί άσπροι σταυροί και μικρές επιγραφές σε κόντρα πλακέ σημαδεύουν τους τάφους.

Στην Ελλάδα, όπου τα περισσότερα νεκροταφεία είναι υπερπλήρη, τα λείψανα τυπικά απομακρύνονται μετά από 3 χρόνια ταφής και μεταφέρονται σε οστεοθήκες, αλλά τα θύματα του κορονοϊού θα παραμείνουν θαμμένα για 10 χρόνια.

Ο Γιώργος Αβαρλής,αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης,είπε ότι οι Αρχές ανησυχούν πως οι σάκοι διακομιδής σωμάτων και τα φέρετρα μπορεί να επιβραδύνουν το πόσο γρήγορα οι σοροί των θυμάτων της πανδημίας αποσυντίθενται. 

<<Είναι αυστηρώς απαγορευμένο το να ταφούν οπουδήποτε αλλού>> είπε ο αντιδήμαρχος.Σημείωσε επίσης ότι οι άνθρωποι που πέθαιναν από κάποια σεξουαλικώς μεταδιδόμενη ασθένεια συνήθιζαν να θάβονται σε ειδικά τμήματα των νεκροταφείων,μια πρακτική που ωστόσο έχει εγκαταλειφθεί εδώ και δεκαετίες.

Η επιστημονική γνώμη σχετικά με το μετά θάνατον κίνδυνο που συνιστά ο Covid-19 είναι διχασμένη.Οι ιατροδικαστές φορούν πλήρη προστατευτικό εξοπλισμό όταν διενεργούν τις αυτοψίες στις σωρούς ανθρώπων που είχαν μολυνθεί, αναφέροντας πως έρευνες αποδεικνύουν ότι ο ιός παραμένει και μετα θάνατον στο αναπνευστικό σύστημα,τα αναπνευστικά εκκρίματα,τα περιττώματα και το αίμα.

Παρόλα αυτά ο Συμεών Μεταλλίδης, βοηθός καθηγητή Παθολογίας και Μεταδοτικών Νόσων του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης πιστεύει ότι τα μέτρα ασφαλείας στα νεκροταφεία είναι κατά κύριο λόγο περιττά.

<<Tο βρίσκω παράλογο να το κάνεις αυτό.Δεν έχει κάποιο νόημα.>>είπε ο Μεταλλίδης.<<Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει τη μετάδοση του ιού μετά το θάνατο,ούτε υπάρχει κάποιος λόγος να παραμένουν οι σοροί θαμμένοι για 10 χρόνια.>>

Στο νεκροταφείο του Εύοσμου της Θεσσαλονίκης,ένας ορθόδοξος χριστιανός ιερέας στέκεται κάτω από ένα μικρό μαύρο σκέπαστρο, περιμένοντας να πραγματοποιήσει τις νεκρώσιμες ακολουθίες, ενώ οι νεκροθάφτες και οι νεκροπομπές, φορώντας λευκές ολόσωμες φόρμες αναλαμβάνουν τις ταφές.

Η 69χρονη Χρυσάνθη Μπότσαρη, πρόσφατα έχασε τον 75 χρονών σύζυγό της στο ιό.Είπε πως ποτέ δεν ενημερώθηκε επίσημα πού θα γίνει η ταφή του στα τέλη του Νοέμβρη και πως έπρεπε η ίδια να ψάξει και να βρεί αυτήν την πληροφορία.

<<Δεν γνωρίζαμε που θα τον τοποθετήσουν.Μας είπαν απλά ότι εξαιτίας του κορονοιου δεν έπρεπε να είναι σε νεκροταφεία όπου βρίσκονται θαμμένοι και άλλοι άνθρωποι.>>είπε η Μπότσαρη.

<<Για εμένα,αυτό είναι απαράδεκτο, απάνθρωπο>> είπε η χήρα <<Όλοι αυτοί οι άνθρωποι πέθαναν μόνοι και αβοήθητοι.>>

Αφήστε μια απάντηση