Το εμβόλιο της Moderna φαίνεται να είναι αποτελεσματικό κατά των μεταλλάξεων του ιού

Το εμβόλιο της Moderna φαίνεται να είναι αποτελεσματικό κατά των μεταλλάξεων του ιού

Το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού της Moderna, φαίνεται να λειτουργεί ενάντια στις νέες, πιο μολυσματικές μεταλλάξεις του πανδημικού ιού, που βρέθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νότια Αφρική, σύμφωνα με λεγόμενα επιστημόνων της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας.

Η Moderna Inc ανακοίνωσε σήμερα ότι το εμβόλιό της κατά του Covid-19 παρήγαγε αντισώματα που εξουδετερώνουν τον ιό στις εργαστηριακές δοκιμές εναντίον των νέων στελεχών του κορονοϊού που ταυτοποιήθηκαν πρώτα στη Βρετανία και τη Νότια Αφρική.

Δύο δόσεις του εμβολίου της Moderna κατά της Covid-19 αναμένεται ότι θα προστατεύουν από τα στελέχη του ιού που έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι σήμερα, ανακοίνωσε η εταιρεία.

Η Moderna ανακοίνωσε ωστόσο ότι θα δοκιμάσει ένα ενισχυτικό του εμβολίου κατά της νοτιοαφρικανικής παραλλαγής σε προκλινικές δοκιμές για να διαπιστώσει αν έτσι θα είναι περισσότερο αποτελεσματικό για την ενίσχυση των αντισωμάτων κατά της παραλλαγής αυτής και άλλων μελλοντικών παραλλαγών.

Μολονότι όλοι οι ιοί μεταλλάσσονται συνεχώς, οι επιστήμονες ανησυχούν για τις μεταλλάξεις που ανακαλύφθηκαν στη Βρετανία και τη Νότια Αφρική επειδή πιστεύουν ότι είναι ικανές να αλλάξουν σημαντικές λειτουργίες του ιού.

Οι πρώιμες εργαστηριακές δοκιμές δείχνουν, ότι τα αντισώματα που προκαλούνται από το εμβόλιο, μπορούν να αναγνωρίσουν και να καταπολεμήσουν τις νέες παραλλαγές του ιού.

Βέβαια, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθεί ότι αυτό ισχύει για άτομα που έχουν εμβολιαστεί.

Οι νέες παραλλαγές εξαπλώθηκαν γρήγορα σε πολλά έθνη.

Έχουν υποστεί αλλαγές ή μεταλλάξεις που σημαίνει ότι μπορούν να μολύνουν τα ανθρώπινα κύτταρα πιο εύκολα από την αρχική έκδοση του κορωνοϊού που ξεκίνησε την πανδημία σχεδόν έναν χρόνο πριν.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το στέλεχος του ιού στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο εμφανίστηκε τον Σεπτέμβριο, μπορεί να είναι έως και 70% πιο μεταδοτικό.

Πόσο ανησυχητικές είναι οι μεταλλάξεις της Νότιας Αφρικής και του Ηνωμένου Βασιλείου;

Τα τρέχοντα εμβόλια σχεδιάστηκαν σύμφωνα με παλαιότερες μεταλλάξεις, αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα πρέπει να λειτουργούν και ενάντια στα νέα στελέχη του ιού, αν και ίσως όχι τόσο καλά. Υπάρχουν ήδη κάποια πρώιμα αποτελέσματα, που υποδηλώνουν ότι το εμβόλιο της Pfizer προστατεύει από τη νέο κορωνοϊό στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όσον αφορά την έρευνα της Moderna, οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα αίματος που ελήφθησαν από οκτώ άτομα που είχαν λάβει τις συνιστώμενες δύο δόσεις του εμβολίου της συγκεκριμένης εταιρείας.

Τα ευρήματα δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί από ομότιμους ερευνητές, αλλά υποδηλώνουν ότι η ανοσία από το εμβόλιο αναγνωρίζει τις νέες μεταλλάξεις.

Ουσιαστικά, τα αντισώματα, που παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος, εμποδίζουν την είσοδο του ιού στα κύτταρα.

Δείγματα αίματος που εκτέθηκαν στις νέες μεταλλάξεις, φάνηκαν να έχουν τα επαρκή αντισώματα για να επιτύχουν αυτό το αποτέλεσμα εξουδετέρωσης του ιού, αν και δεν ήταν τόσο ισχυρό για την μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής αλλά και για τη Βρετανική.

Η Moderna υποστηρίζει ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η προστασία έναντι της μετάλλαξης της Νότιας Αφρικής μπορεί να εξαφανιστεί πιο γρήγορα.

Ο καθηγητής Lawrence Young, ειδικός ιών στην Ιατρική Σχολή Warwick στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ότι αυτό θα μπορούσε να είναι ανησυχητικό.

Η Moderna δοκιμάζει επί του παρόντος εάν το τρίτο πλάνο ενίσχυσης που μπορεί να είναι ωφέλιμο μελλοντικά.

Όπως και άλλοι επιστήμονες, η εταιρεία ερευνά ακόμη, εάν θα είναι επωφελής ο επανασχεδιασμός του εμβολίου για να ταιριάζει καλύτερα με τις νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού.

Ο Stephane Bancel, διευθύνων σύμβουλος της Moderna, δήλωσε ότι η εταιρεία πίστευε ότι συνιστά «επιτακτική ανάγκη να είμαστε προληπτικοί καθώς εξελίσσεται ο ιός».

Οι ρυθμιστές του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν ήδη εγκρίνει το εμβόλιο της Moderna για διάθεση στο NHS, αλλά οι προπαραγγελθείσες δόσεις των 17 μέτρων δεν αναμένεται να φτάσουν μέχρι την Άνοιξη.

Το εμβόλιο λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο με το Pfizer που χρησιμοποιείται ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Περισσότεροι από 6,3 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ήδη λάβει μια πρώτη δόση κατά του ιού είτε του εμβολίου Pfizer είτε του AstraZeneca.

Πηγή: BBC, ΑΠΕ – ΜΠΕ