Τα λόγια των υποστηρικτών του Trump και το αντίκτυπο στην δίκη του

Τα λόγια των υποστηρικτών του Trump και το αντίκτυπο στην δίκη του

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ (AP) – Τα λόγια των υποστηρικτών του Donald Trump που κατηγορούνται για την συμμετοχή τους στην θανατηφόρα εισβολή στο Καπιτώλιο, μπορεί να καταλήξουν να χρησιμοποιηθούν εναντίον του στην κατηγορητήρια δίκη του από την γερουσία καθώς αντιμετωπίζει την κατηγορία υποκίνησης βίαιης εξέγερσης.

Τουλάχιστον πέντε υποστηρικτές αντιμέτωποι με ομοσπονδιακές κατηγορίες έχουν υπονοήσει ότι λάμβαναν εντολές από τον τέως πρόεδρο όταν εισέβαλαν στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου αμφισβητώντας το πιστοποιητικό από την εκλογική νίκη του Joe Biden. Τώρα όμως αυτά τα σχόλια, καταχωρημένα σε συνεντεύξεις με δημοσιογράφους και ομοσπονδιακούς πράκτορες, είναι πολύ πιθανό να έρθουν στο προσκήνιο καθώς οι Δημοκρατικοί εκθέτουν την υπόθεσή τους. Είναι η πρώτη φορά που ένας πρώην πρόεδρος θα έρθει αντιμέτωπος με τέτοιες κατηγορίες αφού περάτωσε την θητεία του.

 «Αισθάνομαι σαν να ακολουθούσα βασικά τον πρόεδρό μου. Ακολουθούσα αυτό που μας κάλεσε να κάνουμε. Εκείνος μας ζήτησε να εισβάλουμε εκεί. Εκείνος μας ζήτησε να είμαστε εκεί.» δήλωσε η Jenna Ryan, μία κτηματομεσίτης από το Τέξας που δημοσίευσε μία φωτογραφία της στο Twitter που την απεικόνιζε να κάνει το σήμα της ειρήνης δίπλα σε ένα σπασμένο παράθυρο του Καπιτωλίου, στον τηλεοπτικό σταθμό Dallas-Fort Worth.

Ο Jacob Chansley, ο άντρας από την Αριζόνα που φωτογραφήθηκε στο κέντρο του Καπιτωλίου, γυμνόστηθος με μπογιά στο πρόσωπο και ένα γούνινο καπέλο με κέρατα, έχει παρομοίως επιδείξει τον Trump σαν υποκινητή.

Ο Chansley κάλεσε το FBI την ημέρα μετά την εισβολή και είπε στους πράκτορες ότι ταξίδεψε «υπό το αίτημα του προέδρου και όλων των ‘‘πατριωτών’’ ώστε να έρθει στην Washington (D.C.) την 6η Ιανουαρίου, 2021», έγραψαν οι αρχές στα δικαστικά έγγραφα.

Ο δικηγόρος του Chanley, προσπάθησε ανεπιτυχώς να ζητήσει χάρη για τον πελάτη του πριν από την λήξη της θητείας του Trump, λέγοντας ότι ο Chanley «αισθανόταν σαν να απαντούσε στο κάλεσμα του προέδρου». Οι αρχές λένε ότι ενώ βρισκόταν στο κέντρο του Καπιτωλίου στην αίθουσα του Γερουσιαστή, ο Chansley έγραψε ένα απειλητικό σημείωμα στον μετέπειτα αντιπρόεδρο Mike Pence όπου έλεγε: «Είναι μόνο θέμα χρόνου, η δικαιοσύνη θα έρθει».

Ο Trump είναι ο πρώτος πρόεδρος που κατηγορείται εις διπλούν και ο πρώτος που θα έρθει αντιμέτωπος με την δικαιοσύνη αφού αφού αποχώρησε από την προεδρία. 

Τα εναρκτήρια επιχειρήματα στη δίκη θα ξεκινήσουν την εβδομάδα της 8ης Φεβρουαρίου. Οι Δημοκρατικοί του Σώματος που ψήφισαν την προηγούμενη βδομάδα για την κατηγορία του Trump για υποκίνηση της εισβολής στο Καπιτώλιο, λένε πως μία πλήρης αναγνώριση είναι απαραίτητη πριν η χώρα -και το Κογκρέσο- μπορέσουν να προχωρήσουν.

Επί εβδομάδες, ο Trump ξεσήκωνε τους υποστηρικτές του εναντίον του εκλογικού αποτελέσματος και τους παρακινούσε να έρθουν στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου και να διαδηλώσουν με οργή εναντίον της νίκης του Biden. Ο Trump μίλησε στο πλήθος κοντά στον Λευκό Οίκο λίγο πριν προχωρήσουν κατά μήκος της Λεωφόρου της Pennsylvania προς τον λόφο του Καπιτωλίου.  

 «Δεν θα τα παρατήσουμε ποτέ. Δεν θα το παραδεχθούμε ποτέ. Δεν συμβαίνει», δήλωσε ο Trump. «Δεν κάνουμε παραχωρήσεις όταν υπάρχει κλοπή. Η χώρα μας άντεξε αρκετά. Δεν θα το ανεχτούμε άλλο.»

Αργότερα είπε: «Αν δεν παλέψετε όσο περισσότερο μπορείτε, δεν πρόκειται να έχετε χώρα πλέον». Είπε στους υποστηρικτές του να περπατήσουν στο Καπιτώλιο για να κάνουν τις φωνές τους να ακουστούν «ειρηνικά και πατριωτικά».

Ο Trump δεν έχει λάβει καμία ευθύνη για την δική του εμπλοκή στην υποκίνηση της βίας, λέγοντας μέρες μετά την επίθεση: «Οι άνθρωποι πίστευαν πως αυτό που είπα ήταν εντελώς ορθό».

Σε αντίθεση με μία ποινική δίκη, όπου υπάρχουν αυστηροί κανόνες ως προς τι αποτελεί και τι όχι αποδεικτικό στοιχείο, η Γερουσία μπορεί να εξετάσει οτιδήποτε επιθυμεί. Και αν μπορέσουν να αποδείξουν, ότι τα λόγια του Trump είχαν πραγματικό αντίκτυπο, τόσο το καλύτερο, και οι μελετητές το περιμένουν στην δίκη.

«Η παρουσίαση των δηλώσεων αυτών των ανθρώπων είναι κομμάτι της απόδειξης ότι είναι τουλάχιστον λογικό για ένα σκεπτόμενο άνθρωπο να  περιμένει ότι αν κάποιος έλεγε και έκανε αυτά που ο Trump έλεγε και έκανε, τότε θα γίνονταν κατανοητά ακριβώς με τον τρόπο που αυτοί οι άνθρωποι τα κατάλαβαν,» είπε ο Frank Bowman, εμπειρογνώμονας συνταγματικού δικαίου και καθηγητής νομικής στο Πανεπιστήμιο του Missouri.

Ένας συνταξιούχος πυροσβέστης από την Pennsylvania είπε σε ένα φίλο του, ότι ταξίδεψε στην Washington με ένα γκρουπ ανθρώπων και το γκρουπ άκουσε τον λόγο του Trump και έπειτα «ακολούθησε τις οδηγίες του Προέδρου» και πήγε στο Καπιτώλιο, όπως σημείωσε ένας πράκτορας στα δικαστικά έγγραφα. Αυτός ο άνδρας, ο Robert Sanford, κατηγορείται για την ρίψη πυροσβεστήρα που τραυμάτισε τρεις αστυνομικούς του Καπιτωλίου.

Περισσότεροι από 130 άνθρωποι την Παρασκευή ήρθαν αντιμέτωποι με ομοσπονδιακές κατηγορίες: οι εισαγγελείς έχουν υποσχεθεί ότι περισσότερες υποθέσεις – και πιο σοβαρές κατηγορίες- αναμένονται.

Οι περισσότεροι από αυτούς που συνελήφθησαν μέχρι τώρα κατηγορούνται για εγκλήματα, όπως παράνομη είσοδος και άτακτη συμπεριφορά (disorderly conduct), αλλά οι εισαγγελείς αυτή την βδομάδα υπέβαλαν κατηγορίες συνομωσίας εναντίον τριών αυτοαναφερόμενων μελών μίας παραστρατιωτικής ομάδας που οι αρχές λένε ότι σχεδίασε την επίθεση. Μία ειδική ομάδα εισαγγελέων εξετάζει κατά πόσο θα επιβάλλει κατηγορίες ανταρσίας,  οι οποίες θα κρατήσουν έως και 20 χρόνια φυλάκισης, εναντίον οποιουδήποτε από τους ταραχοποιούς.

Τα δύο-τρίτα της Γερουσίας χρειάζεται να καταδικαστούν. Και ενώ πολλοί Ρεπουμπλικάνοι – συμπεριλαμβανόμενου και του Γερουσιαστή μειονοτικών ομάδων (Senate Minority Leader) Mitch McConnell από το Kentucky – έχουν καταδικάσει τα λόγια του Trump, παραμένει θολό πόσοι από αυτούς θα ψήφιζαν την καταδίκη του.

____

Πηγή: Associated Press