Μανώλης Γλέζος: Ήρωας εις το διηνεκές.

Μανώλης Γλέζος: Ήρωας εις το διηνεκές.

της Μελίνας Μπαγέρη

Συμπληρώνεται σήμερα ένας χρόνος χωρίς τον αδυνάστευτο, ασυμβίβαστο και ακούραστο ήρωα της Αριστεράς, Μανώλη Γλέζο. Γεννημένος στις 9 Σεπτεμβρίου του 1922 στην Απείρανθο της Νάξου, υπήρξε πολιτικός, δημοσιογράφος, συγγραφέας και αναμφισβήτητα εμβληματική μορφή της Εθνικής Αντίστασης.

Για οχτώ και πλέον δεκαετίες, ο πρώτος Παρτιζάνος της Ευρώπης -όπως τον χαρακτήρισε ο Σαρλ Ντε Γκωλ- αγωνιζόταν αδιάλειπτα με στόχο την υπεράσπιση των συμφερόντων της πατρίδας, χωρίς να παρεκκλίνει ποτέ από τις ιδέες του. Το τίμημα ήταν αναμφίβολα μεγάλο. Βασανίστηκε, φυλακίστηκε, εξορίστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο τρεις φορές.

Οι πολυάριθμες δράσεις του, κατά την διάρκεια των 98 χρόνων της ζωής του, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της νεοελληνικής ιστορίας. Με αφορμή τον έναν χρόνο από το θάνατό του, αποφασίσαμε να μιλήσουμε για μια κορυφαία πράξη της αντίστασης στην γερμανική κατοχή, που συνέλαβε και εκτέλεσε με τον φίλο και συναγωνιστή του Απόστολο (Λάκη) Σάντα, την υποστολή της γερμανικής σημαίας από την Ακρόπολη.

Ο Μανώλης, ο Λάκης και η σβάστικα
Το βράδυ της 30ης Μαΐου του 1941, δύο 19χρονοι φοιτητές, ο Μανώλης Γλέζος και ο Απόστολος Σάντας, υπέστειλαν -με απαράμιλλο θάρρος- την γερμανική σημαία που κυμάτιζε στον βράχο της Ακρόπολης.

Η αντιστασιακή πράξη των δύο νέων, που υπήρξε και η πρώτη στην κατεχόμενη Αθήνα, γεννήθηκε μέσα από την αποστροφή που δημιουργούσε το χιτλερικό σύμβολο στον ελληνικό λαό εν συνόλω. Η σβάστικα μόλυνε τον ελληνικό πολιτισμό ενώ παράλληλα συμβόλιζε την υποδούλωση του έθνους. Ωστόσο, η συγκεκριμένη μέρα επιλέχθηκε σκοπίμως. Μετά την πτώση της Κρήτης, στις 30 του Μάη, ο Χίτλερ δήλωνε πως η Ευρώπη είναι ελεύθερη και δεν βρίσκεται κανένας εχθρός απένταντί της. Ο Γλέζος με τον Σάντα απαντούσαν: Τώρα θα σου δείξουμε ποιοι είμαστε.

Στρατηγείο τους ήταν η Εθνική Βιβλιοθήκη, όπου διάβασαν οτιδήποτε σχετικό με την Ακρόπολη ώστε να επιλέξουν την διαδρομή που θα τους οδηγούσε στην επιτυχία. Ως όπλα χρησιμοποίησαν ένα μαχαίρι και ένα φαναράκι και με πολύ κόπο, μετά από αρκετές προσπάθειες, κατάφεραν να ανέβουν στον βράχο και να κατεβάσουν τη σημαία.

Σύμφωνα με αφήγηση του Μανώλη Γλέζου, όταν γύρισε στο σπίτι του τα ξημερώματα της 31ης του Μαΐου, η μητέρα του τον περίμενε αναστατωμένη. Αμέσως της έδειξε ένα κομμάτι από το ναζιστικό σύμβολο που έκρυβε στο πουκάμισό του. Χωρίς να της εξηγήσει τίποτα περισσότερο, εκείνη τον αγκάλιασε και το επόμενο πρωί, όταν ο σύζυγός της τη ρωτούσε επίμονα πού βρισκόταν ο Μανώλης το προηγούμενο βράδυ, του απάντησε «Ανέβα στην ταράτσα και κοίταξε την Ακρόπολη».

Ο Μανώλης Γλέζος και ο Απόστολος Σάντας καταδικάστηκαν ερήμην σε θάνατο, ενώ η εμβληματική αντιστασιακή τους πράξη έγινε γνωστή στον Ελληνικό λαό στις 25 Μαρτίου του 1945, μέσω δημοσιεύματος της εφημερίδας «Ριζοσπάστης».

Εκείνο το βράδυ του Μάη αποτέλεσε το εφαλτήριο για μια ζωή γεμάτη αγώνα. Είναι τότε, που ο Γλέζος έβγαλε την πένα του και άρχισε και επίσημα να γράφει ιστορία.
Δυστυχώς, πέρυσι, μετά από πολλά χρόνια, το μελάνι έσβησε. Η ιστορία, όμως, δεν πρόκειται να ξεθωριάσει ποτέ. Αυτή είναι άλλωστε που τον ανακήρυξε, στη συνείδηση όλων, ήρωα εις το διηνεκές.