Twitch και αυτοδιάθεση του γυναικείου σώματος

Twitch και αυτοδιάθεση του γυναικείου σώματος

Το Twitch, είναι μία πλατφόρμα παραγωγής και διάθεσης βίντεο, που είναι κοντά μας από το 2007 και σύμφωνα με το περιοδικό Forbes έχει βγάλει τουλάχιστον 83 εκατομμύρια δολάρια. Πρόσφατα, έχει δημιουργήσει ένα debate γύρω από τη δημιουργία περιεχομένου με γυναίκες που φορούν μαγιό.

Twitch: Με τι ακριβώς ασχολείται;

Το Twitch είναι ευρέως γνωστό ως το νέο στέκι των gamers, με πολλούς gamers να αναδεικνύονται από αυτήν την πλατφόρμα όπως ο Ninja και η Valkyrie. Πολλοί –συχνά κορυφαίοι- δημιουργοί του Youtube, έχουν επιχειρήσει να μεταφέρουν το κοινό τους και να βρουν νέους subscribers στην πλατφόρμα Twitch, όπως ο PewDiePie και ο Ryan Higa.

Μάλιστα συχνά βαπτίζεται ως το νέο Youtube, καθώς ειδικεύεται στα βίντεο και στην πιο διαπροσωπική σχέση που δημιουργούν αυτοί που έχουν κάποιο κανάλι, με τους θεατές τους. Όσοι ασχολούνται επαγγελματικά με τη δημιουργία περιεχομένου, βλέπουν το μέσο αυτό ως μία ακόμη ευκαιρία για κέρδος. Έτσι, το Twitch πλέον προσελκύει όχι μόνο gamers αλλά και δημιουργούς άλλων ειδών περιεχομένου όπως σπορ (συμπεριλαμβανομένων και πολλών E-sports). H πρόσφατη προσθήκη τους, είναι η κατηγορία JustChatting, όπου φιλοξενούνται βίντεο σχολιασμού και συζήτησης. Αρκετά από αυτά τα βίντεο περιέχουν γυναίκες ντυμένες με μαγιό μέσα σε τζακούζι.

Το σκάνδαλο

Πολλοί (και πολλές) δημιουργοί και θεατές ισχυρίζονται πως αυτό το φαινόμενο ευτελίζει την πλατφόρμα και καθιστά πολλούς δημιουργούς του Twitch ανίκανους να συναγωνιστούν αυτό το περιεχόμενο, εκτοπίζοντάς τους από την αγορά. Θεωρούν πως το να βγαίνουν γυναίκες με μαγιό σε τζακούζι στο Twitch δεν είναι τίποτα άλλο από στυγνή εκμετάλλευση των κανόνων της πλατφόρμας, που περιέχουν μερική γύμνια αν το δικαιολογούν οι συνθήκες.

Κανόνες και ελεύθερη αγορά

Ας ξεκινήσουμε από τα απλά: εφόσον κάποια υπακούει τους κανόνες μιας ιδιωτικής εταιρίας, έχει κάθε δικαίωμα να συνεργάζεται με αυτήν. Αν γινόταν κάτι όντως απαράδεκτο που μείωνε την πλατφόρμα, θα είχε επιληφθεί η ίδια η πλατφόρμα επί του θέματος. Τελικά, αν κάποιος δε προσβάλλει εσένα ή κάποια άλλη κοινωνική ομάδα, έχει την ελευθερία να κάνει ό,τι θέλει. Και όχι, η προσβολή της προσωπικής αισθητικής δεν μετράει σαν προσβολή.

Το θέμα του ανταγωνισμού είναι λίγο πιο περίπλοκο- ίσως πολύ πιο περίπλοκο για αυτούς που δε γνωρίζουν το πώς λειτουργεί η αγορά και ο ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων. Με απλά λόγια, αν κάποιος πουλάει ένα προϊόν που είναι πιο επιθυμητό από το δικό μας, για να το ξεπεράσουμε σε δημοτικότητα έχουμε δύο επιλογές: να ανταγωνιστούμε το προϊόν τους ή να βελτιώσουμε την ποιότητα στο δικό μας προϊόν. Δηλαδή να σταματήσουμε τα βιντεοπαιχνίδια και να κάνουμε και εμείς βίντεο με μαγιό μιλώντας στην κάμερα ή να κάνουμε θελκτικότερα τα βίντεό με games. Αν το προϊόν κάποιου δεν είναι ικανό να αντέξει τον ανταγωνισμό, το να εξαφανίσουμε τον ανταγωνισμό δεν είναι ό,τι πιο δημοκρατικό.

Οι γυναίκες του Twitch –και πουθενά αλλού

Ο ψευτοφεμινισμός του ίντερνετ κορυφώθηκε με αφορμή αυτό το φαινόμενο. Επιχειρήματα όπως: «οι γυναίκες τώρα δε θα φαίνονται τίποτα παραπάνω από σώματα» ή «οι γυναίκες πλέον θα νιώθουν ότι δεν μπορούν να υποστηρίξουν κανενός άλλου είδους περιεχόμενο», πονάνε τον εγκέφαλό μου. Σε περίπτωση που κάποιος δεν το γνώριζε, στο ίντερνετ υπάρχουν ήδη πλατφόρμες που δείχνουν τις γυναίκες με μαγιό (ή και χωρίς). Συχνά αυτό γίνεται χωρίς τη θέλησή τους, όμως οι φεμινιστές του ίντερνετ επιλέγουν να πάρουν θέση εδώ, όπου οι γυναίκες παίρνουν μια απόφαση για τον εαυτό τους και κινούνται σύμφωνα με τους κανόνες.

Σεξ-εργασία

Οι αντιδράσεις αυτές μπορούν να αναχθούν σε αντιδράσεις κατά της σεξ-εργασίας. Ουσιαστικά, οι αντιδράσεις των (ως επί το πλείστον) straight ανδρών έχουν να κάνουν περισσότερο με την διάθεση του γυναικείου σώματος (και μάλιστα στο τίμιο σπίτι-πλατφόρμα τους!) από τις ίδιες τις γυναίκες, παρά στην αηδία στη θέα ημίγυμνης γυναικείας σάρκας. Μυστηριωδώς, σε περιπτώσεις εκμετάλλευσης της γυναικείας εικόνας από άνδρες (ειδικά όταν οι γυναίκες δε γνωρίζουν για αυτό) παρόμοιες αντιδράσεις υπεράσπισης των γυναικών, λείπουν.

Δε θα ανάγω αυτό το κείμενο σε μία συζήτηση πάνω στη σεξ-εργασία. Ωστόσο, είναι αλήθεια πως αυτές οι αντιδράσεις έρχονται συχνά, συνήθως όταν γυναίκες κάνουν λογαριασμούς σε πλατφόρμες τύπου OnlyFans επιχειρώντας να κερδίσουν οι ίδιες από το σώμα τους.

Θα κλείσω με τα λόγια της Valkyrae , κορυφαίας streamer του Twitch:

“…Δεν καταλαβαίνω ποιο είναι το θέμα. Αν κάποιος δε βλάπτει κάποιον άλλον, ποιο είναι το πρόβλημα; Δεν καταλαβαίνω…

Ούτε κι εγώ…