Πώς να κάνεις level-up στις κοινωνικές σου δεξιότητες

Πώς να κάνεις level-up στις κοινωνικές σου δεξιότητες

Ο Dale Carnegie, γνωστός συγγραφέας και λέκτορας με το έργο του, το οποίο συνοψίζεται κατά ένα μεγάλο μέρος στο βιβλίο Πώς να κερδίζεις φίλους και να επηρεάζεις τους ανθρώπους, έθεσε το θεμέλιο λίθο των βιβλίων αυτοβελτίωσης, καθώς ήταν και ο πρώτος που έγραψε κάτι σχετικό.

Το συγκεκριμένο βιβλίο παρότι έχει εκδοθεί εδώ και σχεδόν έναν αιώνα, κατάφερε κάτι που ελάχιστα έχουν πετύχει: να κρατάει διαχρονικά μία θέση στην κορυφή των Best Sellers και να εξακολουθεί να παραμένει επίκαιρο ακόμα και σήμερα.

Όπως φανερώνει και ο τίτλος του, ο στόχος είναι να βοηθήσει τον αναγνώστη να ακολουθεί πιο έξυπνες τακτικές στις διαπροσωπικές του σχέσεις, ώστε να διευκολύνει τις συνδιαλλαγές του με τον περίγυρό του. Άσχετα με το πόσο εξωστρεφής είναι κάποιος, όλοι θα μπορούσαμε να κάνουμε την καθημερινότητά μας πολύ πιο εύκολη εάν χρησιμοποιούσαμε λίγη διπλωματία, είτε έχουμε απέναντι μας έναν ενοχλητικό περαστικό, είτε έναν απαιτητικό συνεργάτη.

Πρόκειται για ένα βιβλίο ιδιαιτέρως πυκνογραμμένο, αλλά με μία πληθώρα συμβουλών. Για αυτόν ακριβώς το λόγο δεν θα επαρκούσε μόνο μία ανάγνωση για να εντυπωθεί στον δέκτη όλο το περιεχόμενο.

Πριν ξεκινήσουμε, αυτό που θα πρέπει να κρατήσουμε στο νου μας παραθέτοντας τα λόγια του συγγραφέα, είναι ότι «όταν συνδιαλεγόμαστε με ανθρώπους, ας θυμόμαστε ότι δεν έχουμε να κάνουμε με πλάσματα λογικής. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε πλάσματα συναισθημάτων, πλάσματα γεμάτα προκαταλήψεις, παρακινούμενα από υπερηφάνεια και ματαιοδοξία.»

Χωρίς να είναι εφικτή η πλήρης αναπαραγωγή όλων των πληροφοριών για τις οποίες γίνεται λόγος, παρακάτω ακολουθούν μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες συμβουλές του Carnegie για μία άρδην αλλαγή στην ρουτίνα επικοινωνίας μας:

«Να μην κρίνετε, να μην καταδικάζετε, ούτε να παραπονιέστε συνεχώς»

Για τον συγγραφέα η κίνηση της κριτικής, είναι κίνηση ενός ηλίθιου. Γενικότερα θεωρεί την δριμεία κριτική μάταιη, ακόμα και επικίνδυνη, διότι το μόνο που θα πετύχουμε είναι να θέσουμε κάποιον σε αμυντική θέση. Είναι ένας τρόπος να πληγωθεί μία περηφάνεια, χωρίς όντως να πετυχαίνουμε κάτι, πέρα από το γεγονός ότι η δυσαρέσκεια που δημιουργείται, πάντα θα υποβόσκει. Για αυτό συνίσταται να δείχνουμε τον απαραίτητο αυτό-έλεγχο, ώστε να συγχωρούμε λάθη και να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.

 «Ο καλύτερος τρόπος να κερδίσεις μία διαφωνία είναι να την αποφύγεις»

Οφείλουμε να σεβόμαστε όλες τις απόψεις, όποιες και αν είναι αυτές (εκτός βέβαια από εκείνες που αναπαράγουν ρητορική μίσους). Καλώς ή κακώς δεν είναι εφικτό να αλλάξουμε την γνώμη κάποιου σε ένα εκάστοτε ζήτημα. Ακόμα και αν κερδίζουμε την διένεξη, παράλληλα δημιουργούμε και αισθήματα κατωτερότητας, τα οποία είναι εναντίον μας, ειδικά όταν πρόκειται για το εργασιακό περιβάλλον, για αυτό και εδώ η ψυχραιμία θα ήταν η καλύτερη μας φίλη.

«Να μην θίγεις τον άλλο»

Όταν χρειάζεται, η υπόδειξη των λαθών, είναι δυνατό να επιτευχθεί με πλάγιο τρόπο και σε φιλικό τόνο. Βοηθάει αρκετά να έχει προηγηθεί η παραδοχή των δικών μας πρώτα, πριν ακολουθήσει η ανάλυση του προβλήματος.

Παράλληλα η επισήμανση των λαθών μπορεί να γίνει με πλάγιους τρόπους, όπως την αντικατάσταση της λέξης αλλά με το και, όπως και ο τονισμός των καλών ιδιοτήτων κάποιου. Ακούγεται περίπλοκο, αλλά δεν είναι: για παράδειγμα αν αναφέραμε σε κάποιον πόσο μας αρέσει η τελική εικόνα μίας δημιουργίας του και για κάτι ακόμα που θα την βελτίωνε, δεν τραβάμε όλη την προσοχή μόνο στο σφάλμα.

Το παιχνίδι των ερωτήσεων

Υπόδειξη του σωστού μέσω της μαιευτικής ουσιαστικά. Να αφήνετε τον συνομιλητή να βγάζει από μόνος του το συμπέρασμα, καθώς τoν ρωτάτε τις ανάλογες ερωτήσεις. Με αυτό τον τρόπο θα μπορεί πιο δύσκολα να σας αντικρούσει και θα κατανοήσει σε μεγαλύτερο βάθος τα επιχειρήματά σας.

Πώς να διατυπώνετε ένα αίτημα με πιθανότητες ικανοποίησής του

Εδώ θα βοηθούσε αρκετά εάν κάνατε ερωτήσεις, αντί να δίνετε άμεσες εντολές. Παράλληλα να παρέχετε τα σωστά κίνητρα για κάτι που θέλετε να πετύχετε. Οι πιθανότητες να πραγματοποιήσει κάποιος μία επιθυμία μας αυξάνονται δραματικά, όταν αισθάνεται χαρούμενος που θα πράξει κάτι για εμάς.

«Κάντε τους άλλους να αισθανθούν σημαντικοί»

Κατά βάθος το αγαπημένο θέμα όλων, είναι ο εαυτός τους. Σε κάθε συζήτηση, ακόμα και με πρόσωπα που τα κοινά σημεία είναι περιορισμένα, όλοι εκτιμούν κάποιον που τους ακούει να μιλάνε για τα αγαπημένα τους θέματα, ακόμη και εάν ο ίδιος δεν έχει άποψη επί αυτών.

Το ειλικρινές ενδιαφέρoν στον συνομιλητή μας, είναι εύκολα διακριτό από το προσποιητό, επομένως δεν θα ωφελούσε να ακολουθούσαμε την οδό του δεύτερου. Αντίθετα πρέπει να παραμένουμε συνδεδεμένοι στην συζήτηση, μέσω ερωτήσεων για παράδειγμα.

Εξίσου εκτιμητέο, είναι και όταν αποκαλούμε συχνά τους άλλους με το όνομα τους. Φαντάζει μικρό και ασήμαντο, αλλά σε όλες τις γλώσσες είναι κάτι που θα κάνει υποσυνείδητα καλή εντύπωση στον απέναντί μας.

«Να βλέπετε τα πράγματα από την οπτική γωνία των άλλων»

Γενικότερα όσο και αν μας αρέσει να βάζουμε τον εαυτό μας πρώτο, θα ήταν πιο λειτουργικό εάν δεν σκεφτόμασταν τα πράγματα αποκλειστικά από την δική μας οπτική γωνία. Εάν σκεφτόμασταν και το συμφέρον των άλλων στις συνδιαλλαγές μας, ακόμα και στα μικρά πράγματα -τι επιθυμούν και τρόπους να το αποκτήσουν- μπορούμε όντως να επηρεάσουμε μία κρίση.

Για επίλογο, θα αφήσω μία συμβουλή, η οποία κάνει καλό και στην δική μας ψυχολογία και στην εικόνα που βγάζουμε προς τα έξω. Αυτή είναι να χαμογελάτε. Η βελτίωση στην διάθεσή σας θα είναι αυτόματη και επiπλέον η ζωή είναι πολύ μικρή για οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση, ακόμα και δύσκολων καταστάσεων.