Εξεταστική: 5 συμβουλές από βετεράνους

Εξεταστική: 5 συμβουλές από βετεράνους

Ένα κεφάλαιο σπουδαίας σημασίας για όλους όσους έχουν αποφασίσει να ασχοληθούν με την εκπαίδευση, τη μόρφωση και γενικά την άνοδό -ή απλά και την επιβίωση- στα πανεπιστημιακά έδρανα. Φυσικά, δεν μας έφτανε η βασανιστική διαδικασία των πανελληνίων. Με την είσοδό μας σε μία ακαδημαϊκή σχολή, ερχόμαστε αντιμέτωποι με μία άλλου τύπου πρόκληση: την εξεταστική!

Εδώ τα πράγματα είναι ελαφρώς διαφορετικά. Η στείρα αποστήθιση και οι πολύωρες ώρες διαβάσματος ενδέχεται να μην μας φέρουν το πολυπόθητο αποτέλεσμα, έναν ικανοποιητικό βαθμό, δηλαδή -ή απλά ένα 5 βρε αδερφέ-, ώστε να τελειώσουμε εγκαίρως τη σχολή που επιλέξαμε και να μπορέσουμε να τρυπώσουμε στη σαρκοφάγα αγορά εργασίας της Ελλάδας του 2021.

Οι συμβουλές από γονείς και παλιούς φοιτητές πάντα ακούγονται εκτός τόπου και χρόνου στα αυτιά μας και, αφού συμφωνήσουμε συγκαταβατικά ότι πρέπει να ξεκινήσουμε σιγά σιγά το διάβασμα, πατάμε ξανά το play και συνεχίζουμε να παρακολουθούμε τα ακατανόμαστα του Elite στο Netflix.

Μη φοβάστε, όμως. Γιατί εμείς τα κάναμε όλα αυτά. Και αποτύχαμε κάποιες φορές. Αλλά το πτυχίο μας το πήραμε -άλλο τώρα που δεν ξέρουμε τι να το κάνουμε. Έχουμε τόση σοφία να μοιραστούμε, που θα ήταν άδικο να μην αφιερώσουμε ένα κείμενο σε συμβουλές προς νέους φοιτητές.

Υ.Γ. Αν ακούγονται εκ διαμέτρου αντίθετες, είναι επειδή αντιπροσωπεύουμε και τα δύο είδη φοιτητών: Αυτούς που ξεκινούν χαλαρά την ύλη μετά το Πάσχα και εκείνους που κλαίνε πάνω από το βιβλίο, πίνοντας φρέντο εσπρέσο και απομνημονεύοντας προτάσεις, στις 4 το χάραμα, μία μέρα πριν από την εξέταση.

1 | Προς τους επιμελείς φοιτητές -που σιγά μη χρειαστεί να διαβάσουν αυτό το άρθρο.

Με την έναρξη των μαθημάτων, καλό θα ήταν μετά από κάθε παράδοση να αφιερώνεις λίγη ώρα την ημέρα, να διαβάζεις τα διδαχθέντα κεφάλαια, ώστε να αφομοιώνεις τα όσα έχεις παρακολουθήσει. Μπορεί να είναι και λίγα λεπτά ή λίγες ώρες την εβδομάδα. Με αυτόν τον τρόπο, όταν έρθει η πιεστική περίοδος της εξεταστικής, θα μπορέσεις να διαχειριστείς ευκολότερα την ύλη και να δώσεις βάση στα πιο sos θέματα.

Έξτρα τιπ: Προτιμήστε μαθήματα που έχουν απαλλακτική εργασία. Μπορεί να σας φανεί πολλή δουλειά για όλο το εξάμηνο, αλλά όταν φτάσετε Ιούνιο με 1-2 μαθήματα, ήδη περασμένα, θα μας ευγνωμονείτε.

2 | Προς όσους δεν θέλουν να διαβάζουν συγγράμματα 200+ σελίδων, αλλά θέλουν έναν ικανοποιητικό βαθμό.

Η λύση είναι απλή. Συνήθως, πηγαίνουμε στη σχολή για να κουτσομπολέψουμε και δεν προσέχουμε. Αλλά σε πολλά μαθήματα -ειδικά όσα παρακολουθούν λιγότεροι φοιτητές-, η προσοχή στις παραδόσεις χρησιμεύει. Εάν δεν εργάζεστε, πηγαίνετε στις παρακολουθήσεις και κρατάτε καλές σημειώσεις. Αλλιώς, ψάξτε να βρείτε τους επιμελείς φοιτητές (της πάνω κατηγορίας). Κεράστε τους κι ένα καφεδάκι -μην είμαστε και βλάχοι!-, ώστε να πάρετε τα «φώτα» τους.

Έξτρα τιπ: Όσοι συμμετέχουν στη συζήτηση του μαθήματος, αποτυπώνονται καλύτερα και στη μνήμη των καθηγητών.

3 | Προς όσους αγαπούν τον εαυτό τους, με ή χωρίς πτυχίο.

Ας μην ξεχνάμε μια πολύ σημαντική παράμετρο: την ξεκούραση, η οποία πρέπει να συνδυάζεται με έναν καλό ύπνο και μια υγιεινή διατροφή -κατά προτίμηση τουλάχιστον έναν μήνα πριν την έναρξη της εξεταστικής. Γιατί όπως είπαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι νους υγιής εν σώματι υγιές. Και όπως λέμε κι εμείς, θα κοπείς που θα κοπείς. Μην κάνεις και μαύρο κύκλο.

Έξτρα τιπ: Μην το παρακάνετε με τους καφέδες το βράδυ. Αν είναι να κοιμηθείς, θα κοιμηθείς. Καλύτερα να ακούσεις λίγη μουσική, όταν νιώσεις ότι πάει να συμβεί το μοιραίο.

4 | Προς όσους ξεκινούν τελευταίο βράδυ, με βάρκα την ελπίδα.

Μην πάθεις κρίση πανικού. Την έκανες ήδη τη βλακεία, πάλι. Σημασία έχει να κερδίσεις το κάθε λεπτό μέχρι την εξέταση. Μερικές φορές, δεν μετρά τόσο ο χρόνος που ξόδεψες για το τριαντάφυλλό σου, που θα λεγε και ο Μικρός Πρίγκηπας, αλλά το πώς τον ξοδεύεις. Άλλοι χρειάζονται 3 αναγνώσεις και μία επανάληψη στα υπογραμμισμένα και άλλοι μόνο ένα αργό και προσεκτικό πέρασμα της ύλης. Ο καθένας μας έχει διαφορετικές ικανότητες και ρυθμούς στο διάβασμά του. Αν τους αναγνωρίσεις και τους αποδεχτείς, θα επιτυγχάνεις κάθε φορά.

Έξτρα τιπ: Αν έχεις αποδεχτεί ότι είσαι της τελευταίας στιγμής, ξόδεψε χρόνο πριν την εξεταστική να βρεις όλα τα sos και να παρακολουθήσεις τα δύσκολα κομμάτια στις διαλέξεις. Δεν φαντάζεσαι πόσο χρόνο θα έχεις κερδίσει.

5 | Προς την Ελένη Βλαχάκη, που πάντα υπάρχει μέσα μας.

Ως τίμιοι και ευυπόληπτοι πολίτες, δεν το επικροτούμε. Θα έρθει, όμως, η ώρα που θα χρειαστεί να αντιγράψεις. Αν είναι να την κάνεις την παρανομία, κάν’ την σωστά. Μην εξαρτάσαι από τον μπροστινό σου και τη φίλη σου, που σας έχει διαβεβαιώσει ότι διάβασε και θα σας βοηθήσει, αλλά τις 12 φορές που την σκούντησες, δεν έτυχε να το καταλάβει. Το πατροπαράδοτο σκονάκι έχει μεγαλύτερα ποσοστά σιγουριάς. Αγαπημένες κρυψώνες αποτελούν τα μανίκια και οι μπότες, το χειμώνα και οι κάλτσες, το καλοκαίρι. Φυσικά, για τους τολμηρούς υπάρχει και το ακουστικό, αλλά θα νιώθετε πιο Ρούλα από ποτέ.

Έξτρα τιπ: Αφιερώστε χρόνο να γράψετε οι ίδιοι το σκονάκι σας. Που ξέρετε, μπορεί να τα θυμηθείτε και χωρίς να το διαβάσετε, μετά.

Οι 5 αυτές συμβουλές έχουν “δουλέψει”, τις περισσότερες φορές, για εμάς. Σίγουρα, όμως, καμία από αυτές δεν θα επιτύχει, εάν δεν αποβάλετε το αδικαιολόγητο στρες πριν τις εξετάσεις. Είναι απλά ένα χαρτί. Στη χειρότερη, υπάρχουν πάντα οι επαναληπτικές. Όλα τα άλλα πηγάζουν από βαθύτερους φόβους και δεν χωράνε στη διάθεση μας.

Καλή επιτυχία!

Γράφουν οι: Ευγενία Κοινούση και Νικόλας Μπραούλιας