Χάρι Πότερ: Τι μάθαμε από το αγαπημένο μας έπος

Χάρι Πότερ: Τι μάθαμε από το αγαπημένο μας έπος

Όπως και πολλά ακόμα βιβλία, κατά βάσει παιδικά, το ίδιο και ο Χάρι Πότερ, είναι διανθισμένα με πολλά μικρά διαμαντάκια σοφίας, που το μετατρέπουν σε ένα ανάγνωσμα εκπαιδευτικό, πέρα από ψυχαγωγικό. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι κατάφερε να στιγματίσει μια ολόκληρη γενιά παγκοσμίως και συνεχίζει να συναρπάζει και όσες έχουν ακολουθήσει.

Δράττοντας την ευκαιρία από τα τεσσαρακοστά πρώτα γενέθλια του κεντρικού ήρωα Χάρι, ας κάνουμε όλοι μια μικρή αναδρομή στο έπος που συντρόφευσε την παιδική ηλικία και εφηβεία μας και τα μαθήματα που εξακολουθούν να παραμένουν μαζί μας ακόμα και σήμερα.

1 | «Η ευτυχία μπορεί να βρεθεί, ακόμη και στις πιο σκοτεινές εποχές, αν θυμηθεί κανείς να ανάψει το φως» – Άλμπους Ντάμπλντορ

Σίγουρα σε έτη τόσο απρόβλεπτα, όσο τα δύο τελευταία, γεμάτα περιορισμούς και καθημερινές δυσκολίες, είναι δύσκολο να διατηρεί κάνεις μια αισιόδοξη οπτική στην ζωή του. Ωστόσο, ακόμα και στις πιο σκοτεινές στιγμές μας, που αναμφίβολα όλοι περνάνε, είναι μια γενναία απόφαση, τελικά, να τις αντέχουμε, να τις πολεμάμε και τελικά να τις αφήνουμε πίσω.

2 | Η θεαματική γροθιά της Ερμιόνης στον Μαλφόι και, κατ’ επέκταση, στις αδικίες

Το σύμπαν του Χάρι Πότερ, όπως και η πραγματική ζωή, βρίθει από αδικίες, διαχωρισμούς και κοινωνικά στίγματα. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά είναι η διάκριση καθαρόαιμων και μάγων γεννημένων από ανθρώπους. Όπως η δυναμική Ερμιόνη έριξε γροθιά, κυριολεκτικά όμως, στα στερεότυπα -και στον Μαλφόι-, ας παραδειγματιστούμε όλοι και την επόμενη φορά που θα ακούσουμε κάτι που δεν συνάδει με την ισότητα, ας λάβουμε θέση τόσο για τον εαυτό μας, όσο και για το ύψος των περιστάσεων γενικότερα.

3 | «Δεν είναι οι ικανότητες μας που φανερώνουν ποιοι είμαστε, αλλά οι επιλογές μας» – Άλμπους Ντάμπλντορ

Ο διευθυντής του σχολείου Χόγκουαρτς, που όλοι ονειρευόμασταν μικροί να φοιτούμε, αποτελεί πηγή πολλών σοφών λόγων. Με αυτή την φράση, εξήγησε στον Χάρι πως την πραγματική διαφορά δεν την κάνουν τα χαρακτηριστικά με τα οποία γεννήθηκες, ούτε καν οι προδιαθέσεις μας, αλλά το μονοπάτι που επιλέγουμε και ο τρόπος διαχείρισης των καθημερινών δοκιμασιών μας.

4 | «Είμαι αυτό που είμαι και δεν ντρέπομαι για αυτό» – Ρούμπεους Χάγκριντ

Ας πάψουμε πλέον να απολογούμαστε για αυτό που είμαστε. Πάντα θα υπάρχει κάποιος που δεν θα μας αποδέχεται ή δεν θα μας εγκρίνει. Όπως ο Χάγκριντ παρέμεινε με το κεφάλι ψηλά για την καταγωγή του-που αποτελούσε ταμπού για τους γύρω του-, από την στιγμή που οποιαδήποτε συμπεριφορά μας δεν βλάπτει κάποιον άμεσα, όλοι έχουν δικαίωμα στην διαφορετικότητα και σε όλες αυτές τις μικρές ιδιαιτερότητες, που μας κάνουν ξεχωριστούς.

5 | «Δεν ωφελεί να μένεις στα όνειρα και να ξεχνάς να ζεις» – Άλμπους Ντάμπλντορ

Είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης να ονειρευόμαστε, αλλά και να νοσταλγούμε. Δυστυχώς, σχεδόν πάντα το αίσθημα πληρότητας αποτελεί μια άπιαστη ουτοπία, με απώλειες άλλοτε τεράστιες, όπως στην περίπτωση του Χάρι και των γονέων του, άλλοτε μικρότερες, όμως με την δική τους ιδιαίτερη σημασία για τον καθένα. Ωστόσο, δεν ωφελεί να χανόμαστε στο παρελθόν, τις ονειροφαντασίες και τον δικό μας προσωπικό καθρέφτη του Έριζεντ, όταν κάθε μέρα είναι μια ευκαιρία να πράξουμε κάτι, ώστε να βελτιώσουμε την ζωή μας.

6 | «Αν θέλετε να μάθετε πώς είναι ένας άνθρωπος, ρίξτε μια καλή ματιά στο πώς συμπεριφέρεται στους κατώτερους του, όχι στους ίσους του» – Σίριος Μπλακ

Η σκλαβιά των ξωτικών αποτελούσε μια από την πιο σκοτεινές πλευρές της κοινωνίας των μάγων. Οι ενέργειες για την απελευθέρωση τους ήταν ελάχιστες. Βέβαια, η συμπεριφορά απέναντι τους ποικίλει ανά μάγο. Και εδώ έρχεται η παρατήρηση του Σίριου, να μας υπενθυμίσει ότι μπορούμε να ανιχνεύσουμε τον χαρακτήρα κάποιου, ανάλογα με την συμπεριφορά του απέναντι σε οποιονδήποτε βρίσκεται υπό την εξουσία του.

7 | – «Μετά από τόσα χρόνια;» // «Πάντα» – Σέβερους Σνέιπ

Μία μονολεκτική απάντηση με βαθύτερο νόημα. Αυτό που θα έπρεπε να κρατήσουμε από μία από τις πιο εμβληματικές στιγμές του Σνέιπ, είναι η έμφαση στον δυισμό του χαρακτήρα του. Ένας χαρακτήρας φανταστικός μεν, από τους πιο ρεαλιστικούς δε. Γιατί οι άνθρωποι είναι πολυδιάστατα όντα. Είμαστε περισσότερο πολύπλευροι από όσο παραδεχόμαστε. Μπορεί να κρύβουμε χαρακτηριστικά μας, γιατί απέχουν από το ιδεατό ή από το συνηθισμένο, όμως αποτελούν και αυτά κομμάτι της ζωής μας. Και ακριβώς για αυτόν τον λόγο είναι σημαντικό να μην εμμένουμε μόνο σε όσα ένας άνθρωπος δείχνει επιφανειακά.

8 | Η πολυτιμότητα των φίλων που παρέμειναν δίπλα μας σε όλες τις δυσκολίες

Πέρα από την απίστευτη δυναμική του golden trio -Χάρι, Ερμιόνη και Ρον-, που τους κατατάσσει ίσως στις πιο χαρακτηριστικές απεικονίσεις φιλίας στο σινεμά, επιβάλλεται να αποδοθεί ειδική μνεία και στους υπόλοιπους ήρωες, που στάθηκαν στο πλευρό τους, σε όλες τις περιπέτειες και μάχες τους. Παρότι, σε κάθε περίπτωση, το χάσμα μεταξύ κινηματογράφου και πραγματικότητας δεν πρόκειται να καλυφθεί, αντίστοιχα παραδείγματα μας βοηθούν να εκτιμάμε λίγο περισσότερο τους φίλους, που παραμένουν δίπλα μας, ακόμα και χωρίς να το ζητήσουμε και έχουν εξελιχθεί σε δεύτερη οικογένεια για εμάς.

9 | Άλλο ένα παράδειγμα ότι το χρήμα δεν φέρνει την ευτυχία.

Η περιουσία που κληρονόμησε ο Χάρι, από τους γονείς του, ήταν μυθικών διαστάσεων και, μάλιστα, η ανάληψή της απαιτούσε χρήση φτυαριού. Αυτό ενδεχομένως, με μια πρώτη ανάγνωση, να εντυπωσίασε αρκετούς. Όμως, ας μην ξεχνάμε, όλα τα δελεαστικά υλικά αγαθά που μπορούμε να αγοράσουμε, χάνουν όλη την αξία τους, όταν δεν είναι εφικτό να τα μοιραστούμε με τους αγαπημένους μας.

10 | «Το θέμα με το να μεγαλώνεις με τον Φρεντ και τον Τζορτζ, είναι ότι αρχίζεις να σκέφτεσαι πως το οτιδήποτε είναι δυνατό, αν έχεις αρκετό θράσος» – Τζίνι Ουέσλι

Εδώ γίνεται αναφορά στα δίδυμα, που μας χάρισαν μερικά από τα πιο αξιομνημόνευτα στιγμιότυπα. Από την μικρή τους επανάσταση στην Άμπριτζ και την ηρωική έξοδο τους, φέρνοντας τα πάνω κάτω στο Χόγκουαρτς, μέχρι το καινοτόμο και επιτυχημένο μαγαζί των θαυμάτων, που άνοιξαν κόντρα στους γονείς τους, αλλά και τον τραγικό θάνατο του ενός, μας υπενθυμίζουν πως είναι σημαντικό να ζούμε με του δικούς μας όρους, γιατί η ζωή καμία φορά τείνει να είναι μικρή και δυσάρεστα απρόβλεπτη, για να πράττουμε οτιδήποτε λιγότερο από εκείνο που επιθυμούμε και να καταπιέζουμε τις πιο παιδικές πλευρές του χαρακτήρα μας.

11 | Ο Ρον, οι αράχνες και οι φόβοι που ξεπερνάμε

Όταν ο Ρον ακολούθησε τις αράχνες -τον μεγαλύτερο φόβο του-, για έναν ευγενέστερο σκοπό, μας απέδειξε πόσο σημαντικό είναι, για όλους μας, να αφήνουμε πίσω οποιαδήποτε κακή σκέψη μας εμποδίζει από το να κάνουμε αυτό που γνωρίζουμε ότι είναι σωστό, να ξεχνάμε τις ανασφάλειες μας και τελικά να διευρύνουμε τα όρια μας.