4 tips για να αντέξουμε τον καύσωνα

4 tips για να αντέξουμε τον καύσωνα

Φήμες λένε, πως η χώρα μας αυτή τη στιγμή διανύει έναν από τους χειρότερους καύσωνες των τελευταίων δεκαετιών. Οι θερμοκρασίες είναι στα ύψη, ακόμη και το να μένεις ακίνητος μέσα σε τέτοιες συνθήκες μοιάζει με άθλημα και οι στίχοι από το πανελλαδικώς γνωστό άσμα, «40 βαθμοί λιώνει το κορμί» δεν έχουν υπάρξει πιο κοντά στην πραγματικότητα. Η ζέστη ανυπόφορη, η πανδημία επιμένει, με τα κρούσματα καθημερινά να είναι μερικές χιλιάδες και η υπομονή όλων μας φαίνεται να έχει φτάσει στα όρια της (λες και υπήρχαν περιθώρια δοκιμής).

Εάν είσαι από τους τυχερούς, η αφόρητη αυτή κατάσταση σε βρίσκει είτε διακοπές σε κάποια παραλία, πίνοντας αμέριμνα τον καφέ σου είτε έστω σε κάποιον κλιματιζόμενο χώρο. Εάν πάλι η τύχη δεν ήταν με το μέρος σου, δουλεύεις μέσα στους 40 βαθμούς κάτω από τον ήλιο ή βρίσκεσαι εγκλωβισμένος σε κάποιο καμίνι- αστικό κέντρο, όπου η κοντινότερη παραλία απέχει μερικά χιλιόμετρα –ή και αιώνες, ειδικά αν μένεις στην Αθήνα και υπολογίσουμε την κίνηση.

Πολλά είναι αυτά που μπορούν να ειπωθούν για το φαινόμενο που ζούμε αυτές τις μέρες. Το ίσως αυτονόητο είναι πως τέτοια φαινόμενα αποτελούν τρανή απόδειξη του κακού που έχουμε κάνει στον πλανήτη μας. Έχουμε καταστρέψει και συνεχίζουμε να καταστρέφουμε την ατμόσφαιρα, τα δάση και τις θάλασσές μας και για αυτό τώρα κυριολεκτικά βράζουμε. Πέραν αυτού, αξίζει να γίνει αναφορά και στην αντιμετώπιση κράτους και κοινωνίας απέναντι στον καύσωνα. Ενώ αρκετοί αντιλήφθηκαν, πως πρόκειται να διανύσουμε ιδιάζουσες συνθήκες και θα υπάρξει ανάγκη καλύτερης οργάνωσης και κυρίως αλληλοβοήθειας, μερικοί φάνηκε να το έχασαν στη μετάφραση (ή το είχαν πάντα χαμένο). Με κυβερνητικά στελέχη να μας προτρέπουν απλά να παραγγείλουμε μια πίτσα και να φάμε σαλάτες αντί να μαγειρέψουμε (για να αποφευχθούν πιθανά ζητήματα στην ηλεκτροδότηση), μέχρι γνωστές τηλεπερσόνες- influencers να παραπονιούνται πως δεν βρήκαν ταβερνάκι να φάνε, γιατί ο κόσμος δεν έχει όρεξη να δουλέψει.

Τα σχόλια που μπορούν να γίνουν και για τις δύο τρανταχτές αυτές περιπτώσεις – είναι πάρα πολλά. Αν και τέτοιες απόψεις φάνηκε να μειοψηφούν, μιας και ευτυχώς, ανθρωπιά και κοινή λογική συνεχίζουν να υπάρχουν ανάμεσα μας, όσο και να έχουμε προσπαθήσει να τις εξολοθρεύσουμε. Ανεξάρτητα πάντως από το ρόλο σου σε αυτήν την κοινωνία και το αν έχεις ή όχι, κάποια θέση που συνεπάγεται δημοσιότητα ή /και πολιτική ισχύ, υπάρχουν μερικά πράγματα που όλοι μπορούμε να πράξουμε, για να κυλήσουν αυτές οι δύσκολες μέρες λίγο πιο υποφερτά. Για εμάς τους ίδιους, αλλά και για τους γύρω μας.

4- Να δίνεις παραπάνω σημασία στο τι σου ζητάει ο οργανισμός σου

Είναι από αυτές τις μέρες που άμα πιέσουμε παραπάνω το σώμα μας, είναι πολύ πιθανόν να ‘’καούμε’’, με κάθε έννοια. Εξάλλου, έχουμε καλοκαίρι, τη μοναδική εποχή του χρόνου που δικαιούμαστε να μειώσουμε τους φρενήρεις ρυθμούς της καθημερινότητας μας, έστω και για λίγο.

3- Να βάλεις ένα μπολ νερού έξω από την πόρτα σου για τα αδέσποτα και φρόντισε να το γεμίζεις τακτικά.

Εάν οι θερμοκρασίες μοιάζουν σε εμάς ως ένα δοκιμαστικό, προτού φτάσουμε στο 9 και τελευταίο, κατά τον Δάντη, κύκλο της κολάσεως, φανταστείτε πόσο χειρότερα είναι για αυτά τα πλάσματα, τα οποία πέρα από τις φρικτές αυτές θερμοκρασίες, έχουν να αντιμετωπίσουν την αφυδάτωση και τον υποσιτισμό.

2- Να προστατεύσεις τους εργαζόμενους που αναγκάζονται να μετακινούνται σε ώρες αιχμής

Αφορά όσους εργάζονται σε κλάδους όπως η εστίαση, οι μεταφορικές υπηρεσίες, οι κατασκευαστικές και πολλοί άλλοι. Εξάλλου, από ότι φαίνεται αν δεν παραγγείλεις καφέ για μια μέρα 3 η ώρα το μεσημέρι, η γη θα συνεχίσει να γυρνάει και εσύ θα συνεχίσεις κανονικά την ημέρα σου.

1- Να θυμάσαι πως η ευγένεια προς τους άλλους είναι απαραίτητη, ειδικά τέτοιες μέρες

Καλό θα ήταν να είμαστε γενικά ευγενικοί προς τους απέναντί μας και να μην χρειάζεται ένας καύσωνας για να το επισημάνουμε. Αλλά, εφόσον, όλοι λιώνουμε παρέα και ο πλανήτης μας εκδικείται, μη ξεχνάμε το εξής: Σχεδόν όλοι έχουν νεύρα και αρκετοί δεν περνάνε το καλοκαίρι τους όπως πραγματικά θα ήθελαν. Μην κάνουμε την κατάσταση χειρότερη.