Αναδρομή στο 2021: Απρίλιος

Αναδρομή στο 2021: Απρίλιος

Το 2021 συνεχίζει στην ίδια γραμμή και τον Απρίλη, με την πανδημία πάντα σε πρώτο πλάνο, τη διεθνή επιθετικότητα να εντείνεται και το ελληνικό #MeToo. Προσθέτοντας και ένα ασυνήθιστο Πάσχα, ένα κορυφαίο χτύπημα σε εγκληματία-πρώην βουλευτή της “Χρυσής Αυγής”, ένα ολοένα και πιο αβέβαιο παγκόσμιο πολιτικό τοπίο και τη δυστυχή δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, έχουμε έναν επίσης ασυνήθιστο Απρίλιο.

Τα των έσω

Στην πολιτική σκηνή της Ελλάδος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνει την οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων εστίασης για την επανεκκίνηση του τουριστικού κλάδου, σε αναμονή της επιστροφής στην κανονικότητα (¿) από τα μέσα Μαΐου. Παράλληλα, η χώρα προετοιμάζεται για την επανεκκίνηση της δια ζώσης λειτουργίας των λυκείων από την 12η του Απριλίου. Τα self-test για τον κορωνοϊό πωλούνται πλέον στα φαρμακεία, με τους μαθητές αλλά και τους εργαζομένους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, να καλούνται να τα διενεργούν. 

Στον χώρο της δημοσιογραφίας, η ελευθερία του Τύπου βρίσκεται για άλλη μια φορά υπό ενδελεχή εξέταση, με τη δολοφονία του αστυνομικού συντάκτη Γιώργου Καραϊβάζ, πιθανώς από την ελληνική μαφία, να κρούει των κώδωνα του κινδύνου. Συζητούνται τα “φαινόμενα λογοκρισίας στην ΕΡΤ”, όπως υποστηρίζεται από την αντιπολίτευση, με τη λογοκρισία ενός σατιρικού κομματιού από τον Σπύρο Γραμμένο να γίνεται αφορμή για μία συζήτηση, που θα έπρεπε να διεξάγεται εδώ και χρόνια: Είναι η δημόσια τηλεόραση ένα κοινωνικό αγαθό ή ένα πολιτικό όργανο της εκάστοτε κυβέρνησης;

Σε ελαφρότερα νέα, συλλαμβάνεται ο παρουσιαστής Μένιος Φουρθιώτης και καλείται να απολογηθεί για σκηνοθετημένες επιθέσεις -από τον ίδιο- σε βάρος του. 

Επιστρέφοντας, όμως, στην σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα, το ελληνικό #MeToo συνεχίζεται, με το πρώτο γνωστό πρόσωπο-κλειδί του θεατρικού χώρου σε υποθέσεις βιασμού να βρίσκεται ενώπιον του εισαγγελέα προκειμένου να απολογηθεί, χάρη στη δυναμική δράση του Συλλόγου Ελλήνων Ηθοποιών και φυσικά των γυναικών, που τόλμησαν να μιλήσουν για τέτοια φρικτά περιστατικά. Στην ίδια θεματική και με εισαγγελική έρευνα για καταγγελίες κατά προπονητών ενόργανης γυμναστικής, με 22 αθλητές και αθλήτριες να παίρνουν άξια την σκυτάλη από την Ολυμπιονίκη Μαρία Μπεκατώρου και να μιλούν για περιστατικά λεκτικής, σωματικής και σεξουαλικής βίας, που υπέστησαν από το 1985 και μετά.

Σχεδόν ταυτόχρονα, σημειώνεται η δεύτερη γυναικοκτονία του 2021 στην Μακρινίτσα. Αυτή η γυναικοκτονία, που δυστυχώς ακόμη και τον Απρίλη δεν χρησιμοποιείται ευρέως σαν λέξη και ειδική κατηγορία εγκλήματος, αφήνει δύο νεκρούς -τη γυναίκα και τον αδερφό της που έσπευσε να την προστατεύσει-, αφήνοντας την μητέρα τους να ζει από θαύμα. Η γυναικοκτονία αυτή αφήνει ένα μωρό 2,5 ετών χωρίς γονείς, μια οικογένεια με πληγές που δε θα επουλωθούν ποτέ και μια κοινωνία σε ακόμα μεγαλύτερο σοκ.

Εκτός Ελλάδας

Η παγκόσμια ανησυχία για την αστάθεια της ειρήνης συνεχίζεται με την συγκέντρωση πυρηνικών στο Ιράν, που ερμηνεύεται διεθνώς ως μία επίδειξη δύναμης στις ΗΠΑ και στον πρώην φίλο του Ιράν, το Ισραήλ. Την ίδια στιγμή  και την αυξημένη του επιθετικότητα εντείνεται. Στο ίδιο πλαίσιο, εντάσεις σημειώνονται μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, με ανησυχίες για μια νέα “Κριμαία” και την Ουκρανία να καλεί διεθνείς οργανώσεις, όπως ΝΑΤΟ και ΕΕ, για υποστήριξη σε περίπτωση Ρωσικής επίθεσης. Η Αμερική παίζει το ρόλο του διαιτητή και ετοιμάζεται να επιβάλει νέες κυρώσεις στην Ρωσία, πιο πολύ ως αντίποινα για την πιθανή εμπλοκή της τελευταίας στις Αμερικανικές εκλογές του 2020.

Στα τέλη του μήνα ήρθε και η σύλληψη του Γιάννη Λαγού, πρώην βουλευτή του πρώην κόμματος και εγκληματικής οργάνωσης “Χρυσή Αυγή”, που έγινε στο Βέλγιο, κατόπιν της άρσης της ασυλίας, που του παρείχε η αλλοτινή βουλευτική του ιδιότητα. Στην Λατινική Αμερική, ο, επίσης ακροδεξιός, Πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου φαίνεται να προειδοποιεί για ενδεχόμενη επιβολή στρατιωτικής δικτατορίας

Νωρίτερα, τον Απρίλιο, πεθαίνει ο πρίγκιπας Φίλιππος της Αγγλίας, προκαλώντας την αναμενόμενη αναστάτωση ενός θανάτου στη βασιλική οικογένεια, ειδικά εν μέσω πανδημίας. 

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, μόνο οι μισές γυναίκες στις αναπτυσσόμενες χώρες έχουν το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του σώματός τους, γνωρίζοντας εμπόδια στην πρόσβαση σε αντισύλληψη και υπηρεσίες άμβλωσης, τον υποχρεωτικό ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων, τα τεστ παρθενίας, τους γάμους όταν ακόμη είναι ανήλικες.

Τέλος, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναγνωρίζει επίσημα τη γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, κάτι που η τουρκική εθνοσυνέλευση καταδίκασε.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκρίνει προσχέδιο για το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού στην ΕΕ, ενώ το Πάσχα αναμένεται να εορταστεί υπό περιορισμούς τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε όλο τον κόσμο, προκαλώντας αντιδράσεις πολιτών παγκοσμίως.

Ο Απρίλιος τελειώνει και εμείς απλά αναμένουμε την επιστροφή στην κανονικότητα -αν κάτι τέτοιο είναι εφικτό-, με το ξεκίνημα της τουριστικής σεζόν τον επόμενο μήνα. Με αναμνήσεις από -και προσμονή για- εξόδους, διακοπές και παγωτά, κλείνει (και αυτός) ο μήνας.