6 Διαφορετικά μαθήματα για την εργασία από τα «Φιλαράκια»

6 Διαφορετικά μαθήματα για την εργασία από τα «Φιλαράκια»

Τα «Φιλαράκια», εδώ και 28 χρόνια, μας διδάσκουν πολύτιμα μαθήματα για τη φιλία, την οικογένεια, τη συγκατοίκηση και τις σχέσεις. Τα πιο σημαντικά μαθήματα της σειράς, όμως, κατά τη γνώμη μου, είναι τα εργασιακά. Οι έξι φίλοι, τόσο διαφορετικοί αλλά και τόσο όμοιοι, είχαν τελείως διαφορετικές δουλειές και εργασιακές φιλοδοξίες.

Ας δούμε τους 6 διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους προσεγγίζεται η  εργασιακή ζωή, αλλά και τα κορυφαία μαθήματα για την καριέρα που δίνονται στην πολυαγαπημένη αυτή σειρά.

Chandler | Ποτέ δεν είναι αργά να αλλάξεις καριέρα

Ο Chandler έχει αναμφίβολα την πιο βαρετή δουλειά, ενώ και οι φίλοι του έχουν πάψει να προσποιούνται πως ξέρουν τι επαγγέλλεται, εδώ και καιρό. Ακόμα και ο ίδιος τη βαριέται, δε συμπαθεί ιδιαίτερα τους συναδέλφους του και θέλει, ήδη από την πρώτη σεζόν, να παραιτηθεί. Ωστόσο, πάντα κάτι τον σταματά. Αυτό το κάτι είναι τα χρήματα και η ασφάλεια, που του προσφέρει η δουλειά του. Όμως, γύρω στα 35, αποφασίζει να αλλάξει καριέρα και να στραφεί στον πιο δημιουργικό τομέα της διαφήμισης. Συνεργάζεται με άτομα στην αρχή της καριέρας τους, δουλεύει για συνομήλικούς του, δέχεται τις μειωμένες απολαβές του και την αβεβαιότητα -όλα για να καταφέρει να κάνει κάτι που αγαπά. Για εκείνον και τους φίλους του, δεν έχει σημασία η ηλικία, αλλά το γεγονός ότι κατάφερε να βρει μια δουλειά, που τον ευχαριστεί.

Phoebe | Δε χρειάζεσαι μια καριέρα για να φτάσεις την ευτυχία

Η Phoebe έχει ως σταθερή εργασία το μασάζ. Παρ’ όλα αυτά, όταν μειώνεται η πελατεία, δε διστάζει να δουλέψει ως γραμματέας, κομπάρσος, βοηθός του Άι-Βασίλη. Ενδεχομένως, η αντίληψή της για την εργασία να διαφέρει από αυτή των φίλων της -δεν ψάχνει τη σταθερότητα ή τη «σπουδαία» καριέρα, αλλά αναζητά την αίσθηση της προσφοράς. Αν και φαινομενικά είναι η πιο «παράξενη» τη παρέας, ίσως είναι η μόνη, της οποίας ο αυτοσκοπός -η προσφορά χαράς- εκπληρώνεται σε όλους τους τομείς της ζωής της -συμπεριλαμβανομένου και του επαγγελματικού. Ποτέ δε χρειάστηκε μια καριέρα για να γίνει ευτυχισμένη, η εργασία ήταν ένα επιπλέον μέσο για να φτάσει στην ευτυχία.

Monica | Η καριέρα πάντα θα έχει τα πάνω της και τα κάτω της

Αν και πάντα ήταν αφοσιωμένη –οριακά εμμονική- με την καριέρα της, η Monica ήταν πάντοτε η μόνη από τα έξι φιλαράκια, που ό,τι και αν γινόταν στη δουλειά της, δεν τα παρατούσε. Ένα μεγάλο μέρος αυτής της στάσης ζωής ήταν το πάθος της για τη μαγειρική, αλλά και η γνώση πως το ταλέντο και η προσπάθειά της θα ανταμείβονταν κάποια στιγμή. Πάντα φαίνεται να ήξερε πως είναι φτιαγμένη για σπουδαία πράγματα κι έτσι αντιμετώπισε με υπομονή και ωριμότητα την όποια εργασιακή κακουχία.

Joey | Κάνε κάτι που αγαπάς, ακόμα κι αν δεν προσφέρει εργασιακή «σιγουριά»

Ίσως ο Joey είναι ο χαρακτήρας που έχει μείνει άνεργος για το μεγαλύτερο διάστημα στη σειρά. Η δουλειά του ηθοποιού δεν προσφέρει τη μεγαλύτερη σιγουριά και σε συνδυασμό με την ομολογουμένως κακή του επιλογή σε ρόλους, αλλά και την ασυνέπειά του, του πήρε πολύ καιρό να βρει δουλειά. Όμως, ποτέ δεν αναζήτησε τη σιγουριά ή το «καλό γραφείο». Ήθελε την περιπέτεια και την απλή διασκέδαση, που του προσέφερε η ηθοποιία, είτε ως  ο Dr. Drake Ramore, είτε ως πρωταγωνιστής μίας ατυχούς ταινίας στο Λας Βέγκας.

Ross | Η εργασιακή επιτυχία δεν φέρνει την ευτυχία

Ο πιο ενήλικος χαρακτήρας στη σειρά ήταν αναμφίβολα ο Ross. Παντρεμένος, χωρισμένος, με παιδί, με μια «σίγουρη» δουλειά, που λατρεύει, ως παλαιοντολόγος -όλα πριν τα 26. Ίσως νομίζαμε πως θα είναι ο πιο ευτυχισμένος στην παρέα. Αλλά όχι. Φαίνεται πως, ακόμα και στη μικρή οθόνη, μία καριέρα με σταθερή και ανοδική πορεία –με το περιστατικό του σάντουιτς των Ευχαριστιών να αποτελεί ένα μικρό διάλλειμα- δε φέρνει την ευτυχία. Παρά την ικανοποίηση και τον ενθουσιασμό που του προσέφερε η καριέρα του, η πηγή της ευτυχίας του βρισκόταν πάντα αλλού.

Rachel | Μπορείς να χτίσεις μια καριέρα -και μία ζωή- από το μηδέν

Η Rachel είχε το πιο θαυμαστό επαγγελματικό ταξίδι από όλους. Ξεκίνησε χωρίς προϋπηρεσία, χωρίς εκτενείς σπουδές, δουλεύοντας ως σερβιτόρα και εξελίχθηκε σε στέλεχος στη διοίκηση της Ralph Lauren. Ουσιαστικά, η Ρέιτσελ κατάφερε να εξελιχθεί σε όλους τους τομείς της ζωής της και θεωρώ πως για αυτό το λόγο, υπήρξε λίγο-πολύ ο χαρακτήρας με τον οποίο ταυτιστήκαμε όλοι όταν πρωτοείδαμε τη σειρά. Ελαφρώς κακομαθημένη και ανίδεη για το πώς λειτουργούν τα πράγματα στον πραγματικό κόσμο, με την πορεία της μας ενέπνευσε όλους να εξελιχθούμε και να διεκδικήσουμε κάτι καλύτερο για τον εαυτό μας, ειδικά στον επαγγελματικό τομέα.